Diabetes, een veel besproken onderwerp in de praktijk.. maar wat is diabetes nou eigenlijk? en waarom is het zo belangrijk om naar de pedicure te gaan als je diabetes hebt?

Wat is diabetes?
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam de bloedsuikers niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam een te kort heeft aan het hormoon insuline. Ook kan het zijn dat het lichaam niet goed reageert op insuline of dat het lichaam helemaal geen insuline meer aan maakt. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

Diabetes type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes
Diabetes heb je in verschillende vormen en types.

Type 2 is de meest voorkomende diabetes, ook wel de welvaartsdiabetes. Hierbij reageert het lichaam niet meer goed op insuline, waardoor er te veel suikers in je bloed blijven zitten. Je lichaam maakt in het begin meer insuline aan maar dat houdt op een gegeven moment op.

Type 1, hierbij zit er een fout in de cellen welke de insuline aanmaken. Het afweersysteem valt de cellen aan welke de insuline aanmaken. Mensen met type 1 moeten elke dag de bloedsuiker meten, insuline spuiten of dragen een pompje.

Zwangerschapsdiabetes, de naam zegt het al, deze diabetes krijg je tijdens je zwangerschap. Door een test met een suikerdrankje wordt er bekeken hoe de suikers zich afbreken in het lichaam van de zwangere vrouw. Gaat dit niet helemaal volgens planning dan wordt er zwangerschapsdiabetes geconstateerd. Hierdoor moet je 3x per dag in je vinger prikken om je suikers te blijven meten. Blijven ze standaard te hoog dan moet je tijdens je zwangerschap insuline gaan spuiten. De baby kan door zwangerschapsdiabetes te groot worden, uiteraard hoeft dit niet te gebeuren, je krijgt vaker controles en waar nodig wordt je eerder ingeleid. Na de zwangerschap is de diabetes gelijk weg. Wel heb je een verhoogd risico om alsnog diabetes type 2 te ontwikkelen.

Waarom is een pedicure nou van belang?
Mensen met diabetes worden meestal door de diabetes verpleegkundige doorverwezen naar de podotherapeut. De podotherapeut voert een aantal testen uit om te achterhalen welk zorgprofiel de cliënt heeft. Hieruit wordt bepaald hoeveel pedicure behandelingen er vergoedt worden door de zorgverzekeraar. In andere woorden, hoe erg het gesteld is met de diabetes.

Mensen die diabetes hebben kunnen neuropathie krijgen, neuropathie is een aandoening aan de zenuwen waardoor het gevoel, (meestal in handen en voeten) verminderd of helemaal weg is. Hierdoor kan het zijn dat zij wondjes niet opmerken, ontstekingen krijgen en in het ernstigste geval moet er uiteindelijk een teen, voet of zelfs meer geamputeerd worden.

Door naar de pedicure te gaan wordt er goed in de gaten gehouden of er wondjes of andere klachten aan de voeten zijn. Zo ja, wordt er snel gehandeld of doorverwezen zodat er op de juiste manier behandeld wordt.