Onychomycose ofwel een schimmelnagel..
Schimmelnagels, iets dat we elke dag zien in de praktijk. Bijna iedereen heeft er wel een..
In de volksmond noemt men het ook wel een kalknagel, alleen heeft een schimmelnagel niks met kalk te maken.
Een schimmelnagel ziet er bij iedereen weer anders uit maar toch hebben ze allemaal wel overeenkomsten.
Veel schimmelnagels groeien in de hoogte ipv in de lengte, ze zijn dus verdikt. Vaak zijn ze ‘brokkelig’ zodra je dan gaat knippen of frezen springen er kleine stukjes van de nagel af. Vaak zijn ze geel/bruin van kleur, en schimmelnagels stinken.. Laatst vroeg er een cliënt: ‘hoe ruikt een schimmelnagel dan?’ Nou een schimmelnagel ruikt vaak zoals een natte voetbalschoen ruikt. Hier hebben we samen om gelachen.
Een schimmelnagel is moeilijk te behandelen. Wij frezen de nagel zo dun mogelijk en waar nodig knippen wij het aangedane deel van de nagel weg. Zodat de huid onder de nagel ook goed schoongemaakt kan worden. Vaak als je een deel van de nagel weg haalt zie je dat het daaronder vochtig is, dus de ideale plek voor schimmels. Na het schoonmaken adviseren wij wel om het thuis ook goed schoon te houden en te behandelen, het beste middel voor een schimmelnagel schijnt appelazijn te zijn..
Nou hoor ik je denken, dat ziet er toch niet uit als mijn nagel weg geknipt is?
Ook hieraan kunnen wij wat doen! In eerste instantie willen wij na het verwijderen van de nagel dat dit een paar dagen/weken even goed kan drogen en schoongemaakt kan worden. Na deze periode kunnen wij hierop een gelnagel plaatsen. In de gel die wij gebruiken zit een anti schimmel middel waardoor het toch onderhouden blijft. En voor de dames onder ons… ja ook op een gelnagel kan gewoon nagellak of een gekleurde gellak aangebracht worden. Houdt er dan wel even rekening mee dat je bij het verwijderen van de nagellak een remover gebruikt zonder aceton.